Tickets

Ik wil niet met je praten, maar ik wil wel dat je luistert - ook al weet ik dat dat tot niets zal leiden. Eigenlijk zou ik het liefst helemaal niet praten. Ik word moe van te praten met mensen die moe worden wanneer ze naar mij luisteren. Er is een Perzisch gezegde dat luidt: "Als deze stem mijn stem is en dat oor jouw oor, dan zullen mijn woorden nooit hun bestemming bereiken."

 

Theatermaker Thomas Bellinck en journalist Said Reza Adib werken sinds enkele jaren op lange afstand samen. Die afstand is geen keuze, maar het gevolg van een grensregime dat de internationale beweging van de ene promoot en van de andere belemmert. Een reis die voor de ene acht uur duurt, duurt voor de andere acht jaar. Omdat het voor Thomas en Reza haast onmogelijk is om hetzelfde podium te delen, schreven ze samen een hoogstpersoonlijke tekst voor twee performers. Vanuit de richeltjes en groefjes die kriskras over de huid van hun vingertoppen lopen, zoomen ze uit. Naar een wereld waarin aangeboren huidpatronen laptops versleutelen. En waarin vingers door overheden worden opgevorderd als meetinstrument - om te bepalen wie waar welkom wordt geheten.

Waarom is de ene mens vrij om EU-grenzen over te gaan, terwijl die voor de andere mens gesloten blijven, of slechts na zeer veel moeite en uitvoerige controles openen? Waarom duurt een reis van Afghanistan naar Europa voor de één een dag en voor de ander acht jaar? In de multimediale voorstelling ‘De stem van vingers’, met een hoofdrol voor tientallen rode tulpen, zoomen de Brusselse kunstenaar en theatermaker Thomas Bellinck en de in Finland gevestigde Afghaanse journalist Said Reza Adib in op de erfenis van Francis Galton en zijn eugenetica, op het lijnenspel op vingertoppen, op een van de controle-instrumenten van de grenspolitie (de vingerafdruk) en op de mensonterende tocht die Reza maakte naar Finland. Omdat Reza niet mag reizen binnen Europa, vertolken twee performers op het podium hun teksten.

 

Concept & tekst: Said Reza Adib en Thomas Bellinck
Regie: Thomas Bellinck
Spel: Musia Mwankumi / Manizja Kouhestani & Jeroen Van Der Ven
Stem: Said Reza Adib, Sajjad Hosseini & Fatima Mousavi                         Video/ Lena Iloo

 


Prijzen

EDC: € 9 / -26 jaar: € 9 / Vriendenpas: € 15 / Basisprijs: € 18 / + 65: € 16

Locatie