’t Goesting - Bobijn

Ze dansen en beven, nemen je vast, sleuren je mee. Soms zitten ze in een hoekje en hoor je ze niet. Soms schreeuwen ze om aandacht. Wat zeker is: elke dag zijn ze met wat meer. En Bob? Bob is zijn Bobijn kwijt. En later nog eentje. Hij protesteert, is kwaad, gelaten en soms triest. En later nog eentje. Is Bob nog steeds Bob? Zelfs zonder zijn Bobijn?


BOBIJN is een voorstelling over het vergeten van herinneringen. En wat dat doet met een mens en zijn omgeving. BOBIJN biedt herkenning en wil handvaten aanreiken aan familie, personeel en mantelzorgers van personen met dementie.

"Neem ik hier zoveel ruimte in?
Ik dacht dat de plek in mijn hoofd groot was.
Er is ruimte om te ademen. En te dromen.
't Is er uitgestrekt, zoals de savannes.
De plek in mijn hoofd is groot
maar fysiek neem ik minder plek in.”

              
Datum: dinsdag 13 september om 13.30 uur
Doelgroep: 2de en 3de graad Verzorging
Prijs per leerling: € 5,00        
Speelduur: 60 minuten + nagesprek


Fernand - Niet echt, wel waar.

‘Niet echt, wel waar.’ is een voorstellingvoorstelling. Een voorstelling over voorstellingen en alles wat daarbij komt kijken. Vier acteurs nemen je mee langs de geheimen, codes en afspraken van het theater. Waarom gaat het licht uit in het begin? Wat voor verhalen bestaan er allemaal? Hoe werkt ‘acteren’? En wat is een goed einde?

‘Niet echt, wel waar.’ is een speelse inleiding tot het medium theater voor de eerste graad van het middelbaar.
‘Niet echt, wel waar.’ is wel degelijk een theatervoorstelling.

 

Van: Steven Beersmans, Heleen Desmet, Bram Kelchtermans, Sabien Van Moorter, Carl von Winckelmann en Jonas Van Thielen.
Spel: Steven Beersmans/Tijs Verbrugge, Heleen Desmet/Brenda Corijn, Bram Kelchtermans, Sabien Van Moorter/Pleun Engelen en Jonas Van Thielen.
Techniek: Bregt Janssens
Productie: 30CC
 

Datum: Donderdag 27 oktober 2022 om 10.30 uur (optie) en 13.30 uur
Doelgroep: 1ste graad
Max. aantal leerlingen per voorstelling: 200
Prijs per leerling: € 5,00     
Speelduur: 75 minuten


Academie MWD Ninove - Stilte

Een sterke jonge cast
Een fantastisch team
Een zelfgeschreven tekst
Een eigen creatie
Een verrassend slot

Bijna dagelijks komt het fenomeen van cyberpesten in de media. En de laatste tijd zijn er heel wat initiatieven waardoor de ernst van dit probleem eindelijk wordt ingezien. Ook wij willen dit bespreekbaar maken. Vandaar deze voorstelling... In hun eigen taal vertellen 12 jongeren hoe zij leerkrachten, ouders en de wereld zien…. Soms hard, soms puberaal, soms zo confronterend. In een jongerencultuur vol sociale media geven ze hun visie op de maatschappij. Want... hoeveel likes heb je nodig om je goed te voelen? Hoeveel likes heb je nodig om je machtig te voelen? Hoeveel likes zijn er nodig alvorens iemand de controle over zichzelf verliest? Doordat de tekst werd geschreven door hun leeftijdsgenoten en deze hem ook spelen, zullen de jongeren in de zaal zichzelf herkennen in een bepaald personage. De spelers stellen zich 1 voor 1, wat het identificeren nog meer versterkt. Zo kunnen ze tijdens de voorstelling hun personage volgen en spelen ze als het ware mee in de voorstelling. Maar ook voor volwassenen zullen sommige situaties niet onbekend zijn… Hoe groter de identificatie, hoe groter het shockeffect…

Cast: Arthur Hertecant - Bas Vermaele - Eleonore Coigniez - Hanne Van Brecht - Jana Ghijsels - Helena Van Himbeeck - Lara De Bruyn - Laura Vander Heyden - Lotte De Grom - Maaike Billiet - Marck Youmbi Kemgang - Mats Lambrecht - Sarah Roes
Regie: Barbara Honnay


Datum: Vrijdag 18 november 2022 om 10.30 uur (optie) en 13.30 uur
Doelgroep: 3de graad
Max. aantal leerlingen per voorstelling: 200
Prijs per leerling: € 5,00     
Speelduur:  60 minuten


Theater Tieret - Zeefier

Dit is het verhaal over een eiland in de zee. 

De vrouwen houden hun adem hier in, telkens het schip van hun mannen het zeegat invaart. Uren, dagen, weken, soms een kleine eeuwigheid. Pas wanneer het schip terug uit de golven oprijst, laten ze een zucht tussen hun tanden ontsnappen. Eén lange zucht tot de trossen vastgeknoopt worden, de longen zich opnieuw kunnen vullen met zoute zeelucht. Dan start het feest en weerklinkt alom muziek. En elke keer verweren de zilte harten wat meer. In en uit, in en uit; de mannen hun schepen, de vrouwen hun adem.

Maar soms … soms komt het schip niet meer terug. Dan heerst de stilte en start het wachten. De tranen vloeien pas later, wanneer alle hoop is opgedroogd. Zo stijgt het water van alle zeeën steeds meer en meer. Zoute zeeën vol verdriet want verdriet smaakt niet zoet. Tot alles wat er is … water is.

Dit was het verhaal over een eiland in de zee.

Na het uiterst succesvolle MENEER LINH (ruim 250 voorstellingen tussen 2016 en 2022) presenteert Tieret zich voor een tweede keer aan een 12+ publiek. Samen met het beloftevolle, internationaal gelauwerde Desguin-strijkkwartet (winnaar Supernova Classics 2020!) maken we met ZEEFIER een poëtische voorstelling over aantrekken en afstoten, over verlangen en gemis, over afscheid en weer thuiskomen. Een verhaal dat in alle eenvoud pijnlijk dicht aanschuurt tegen de actuele realiteit van ecologische transitie, migratie en globalisering. De expertise die Tieret opbouwde inzake verhalend, beeldend theater maakt het mogelijk de dialoog aan te gaan met ons jonge doelpubliek, ook over thema’s die moeilijker onder woorden kunnen gebracht worden. We creëren hiervoor een heel nieuwe theatertekst, waarbij de prachtige latex-mimiek poppen en beelden zowel de humor als de poëzie in het verhaal versterken. Hierbij werkt de prachtige livemuziek van het Desguin Kwartet (zowel klassiek repertoire voor strijkkwartet, als creaties en soundscape) als een balsem op de rauwe realiteit.

Spel: Hans Van Cauwenberghe, Joost Van den Branden
Scenario en tekst: Joost Van den Branden
Coaching: Walter Janssens
Poppen: Patrick Maillard
Decor: Bart Picavet
Kostuums: Heidelinde Vereecke
Techniek: Steven Bosmans 
Co-productie: CC Sint-Niklaas


Datum: Donderdag 19 januari 2023 om 10.30 uur (optie) en 13.30 uur
Doelgroep: 1ste graad
Max. aantal leerlingen per voorstelling: 350
Prijs per leerling: € 5,00     
Speelduur: 65 minuten


Deezillusie - Nievanier

Een man ontvlucht zijn land dat gebukt gaat onder een dictatoriaal regime. Zijn vrouw en kinderen moet hij daarbij achterlaten en kan hij enkel weer “vrij kopen”. Vandaar zijn vlucht naar het Westen om er geld te verdienen.

Zijn reis verloopt echter moeilijker dan gedacht. Door zijn huidskleur en afkomst ondervindt hij steeds maar weerwerk om een vrijgeleide te krijgen. Eénmaal aangekomen in het westen lijkt zijn nachtmerrie voorbij maar niets is minder waar!

Deezillusie gaat in dit stuk de clichés rond onverdraagzaamheid en racisme niet uit de weg, maar wil in tegendeel een platform bieden aan alle secundaire scholen in Vlaanderen om deze voorstelling als 'tool' te gebruiken voor sociaal relevante discussies in de klas.

 

Datum: Dinsdag 31 januari 2023 om 10.30 uur (optie) en 13.30 uur
Doelgroep: 2de graad
Max. aantal leerlingen per voorstelling: 200
Prijs per leerling: € 5,00     
Speelduur: 50 minuten


Compagnie Lodewijk/Louis - Hamlet Hamletsson

Stel dat je opgroeit in een wereld die perfect is.
Met perfecte ouders, perfecte leraars, perfecte liefjes en perfecte vrienden. En stel je nu eens voor dat net jij de enige bent die dat niet is.

In de harde viking wereld is kroonprins Hamlet een buitenbeentje. Hij is niet stoer, sterk, luid en brutaal, maar aarzelend, voorzichtig en onzeker. Uitgerekend hij krijgt nu de verpletterende verantwoordelijkheid om in de voetsporen van zijn vader te treden. Dé Viking onder de Vikings, de grootste koning die zijn volk de laatste decennia gekend heeft, is op dubieuze wijze om het leven gekomen.

Geslingerd tussen wraakgevoelens en angst, daadkracht en onzekerheid, waanzin en helderheid, neemt Hamlet het publiek mee in zijn worsteling en leidt hij ons naar het onvermijdelijke bloedbad dat hem wacht.

Compagnie Lodewijk/Louis bewerkt de toneelklassieker der toneelklassiekers tot een stomende, brutale en explosieve voorstelling voor de jongeren van vandaag.

Tekst: Yves De Pauw naar W. Shakespeare
Muziek: Hanne Torfs
Vormgeving: Iris Van Cauwenbergh
Met Iris Van Cauwenbergh, Hanne Torfs, Mark Verstraete, Yves De Pauw en anderen
Productie: Compagnie Lodewijk/Louis


Datum: Donderdag 20 april 2023 om 13.30 uur
Doelgroep: 2de en 3de graad
Max aantal leerlingen per voorstelling: 450
Prijs per leerling: € 5,00     
Duurtijd: nog niet gekend