Theater Antigone - Woestzoeker

Datum: dinsdag 24 september 2019 om 10.30 uur (optie) en 13.30 uur
Doelgroep: 1ste graad
Max. aantal leerlingen per voorstelling: 350
Prijs per leerling: € 5,00     
Speelduur: 60 minuten

Een bitterzoete voorstelling over sociale ongelijkheid van de makers van Bekdichtzitstil.

Op een dag kwam ik thuis en waren mijn ouders weg.
Het is te zeggen, zij waren gekrompen en alles rondom hen leek plots gigantisch.
Ik begreep het niet.
Mijn pa zat op de rand van een bloempot en mijn ma was verdwaald in het tapijt.
En toen was het hek van de dam.

Woestzoeker is een bitterzoete, maar vrolijke, van de pot gerukte voorstelling over hoe een groeiende sociale ongelijkheid ook het onderwijs aantast. Twee woeste zoekers trekken hartstochtelijk ten strijde tegen een vijand waarvan iedereen zegt dat hij niet te kloppen is: armoede. Na het hyperkinetische Bekdichtzitstil (2014) schrijven Raven Ruëll en Jan Sobrie opnieuw een lofzang op het roekeloze en losbandige kind dat anders is. Sophie Warnant en Dries Notelteirs spelen twee kinderen die elkaar vinden in eenzelfde situatie. Met (geïmproviseerde) instrumenten brengen Keimpe De Jong en Arend Niks een soundscape live op de scène. Woestzoeker is een voorstelling van Theater Antigone en Theater Artemis over verwoed tegen de stroom in zwemmen. Want tegen de stroom in heeft wel degelijk zin.

Een voorstelling van: Theater Antigone & Theater Artemis
Regie: Raven Ruëll
Met: Dries Notelteirs, Sophie Warnant, Keimpe De Jong of Arend Niks
Tekst: Raven Ruëll, Jan Sobrie
Scenografie: Giovani Vanhoenacker
Lichtontwerp: Maarten Thorrez
Geluidsontwerp: Niels Vanherpe
 


BRONKS & SKaGeN - Tsjick

Datum: donderdag 07 november 2019 om 10.30 uur (optie) en 13.30 uur
Doelgroep: 2de en 3de graad
Max. aantal leerlingen per voorstelling: 250
Prijs per leerling: € 5,00     
Speelduur:  70 minuten

Twee vrienden die door de buitenwereld als verloren worden beschouwd, slaan de deur achter zich dicht, stelen een aftandse jeep en trekken richting zuiden. Een roadmovie pur sang.

De wereld is slecht, de mens is ook slecht. Vertrouw niemand en ga niet om met vreemden. Dat is wat mijn ouders en mijn leerkrachten me hebben geleerd. Kijk naar het journaal of lees de krant: De mens is slecht. En misschien klopt het ook en is 99 procent effectief slecht. Maar is het dan toeval dat Tsjick en ik op onze reis bijna uitsluitend die éne procent zijn tegengekomen die niet slecht was? Wolfgang Herrndorf.

Maik en Tsjick zijn niet echt toonbeelden van maatschappelijk succes. Maik behoort tot de zogenaamde “betere sociale klasse”, maar wordt door zijn incompetente ouders emotioneel genegeerd. Tsjicks familie is allesbehalve succesvol geïntegreerd en bengelt ergens onderaan de sociale ladder. De twee veertienjarige, verwaarloosde jongens slaan de deur achter zich dicht: ze stelen een aftandse jeep en rijden richting zuiden. Zonder kaart of blikopener, maar met een duidelijke bestemming: Wallocheië.

Tsjick is een roadmovie pur sang. Een verhaal vol spanning, hilarische vooroordelen, en bijtende humor.

De voorstelling speelt in drie talen (Nederlands, Frans en Berbers) maar is voor iedereen toegankelijk en verstaanbaar.

Van en met: Korneel Hamers, Mohamed Bari en Clara van den Broek
Video: Antonin De Bemels
Scenografie en kostuums: Julia Weisbrich
Tekst naar de roman van Wolfgang Herrndorf en de bewerking van Robert Koall (Rowohlt Theater Verlag)
Productieleiding: Ellen De Naeyer 
Productie: SKaGeN & BRONKS
Met dank aan Villanella, De Studio, La montagne magique

www.skagen.be
www.bronks.be


Tom Cools - Over gamen of game over?

Datum: dinsdag 14 januari 2020 om 10.30 uur (optie) en 13.30 uur
Doelgroep: 1ste graad
Max. aantal leerlingen per voorstelling: 250
Prijs per leerling: € 5,00     
Speelduur: 60 minuten

Een educatieve voorstelling over gaming voor jongeren van de eerste graad.

‘Het is maar een spelletje.’ Dat dacht Tom Cools ook toen hij voor de eerste keer Call of Duty opzette. Effe relaxen met een vette game. Tot even altijd werd. Tot Tom meer tijd doorbracht met zijn console dan met zijn vrienden. (Hij had zijn PS zelfs een naam gegeven!) Tot het meer spanning dan ontspanning bracht. Tot zijn lief de stekker uittrok. Van de Playstation, maar ook van hun relatie. En dan is het game over. Tom beseft nu dat hij op het randje van een gameverslaving heeft gestaan. Zonder het goed en wel door te hebben. En dat verhaal wil hij aan jongeren vertellen.

Met een informatieve en interactieve humorvoorstelling. Want games zijn overal: consoles, online, smartphone apps … Zelfs scholen zetten steeds vaker games in om leerstof te oefenen. En dat is allemaal heel leuk. Dus er mag zeker veel gelachen worden. Zo lang het een spelletje blijft.


Het Kwartier/ Freek Mariƫn ism Villanella - The Wetsuitman

Datum: donderdag 06 februari 2020 om 10.30 uur (optie) en 13.30 uur
Doelgroep: 2de en 3de graad
Max. aantal leerlingen per voorstelling: 250
Prijs per leerling: € 5,00     
Speelduur: 80 minuten

3 acteurs, 28 personages, 1 waargebeurd verhaal.

In 2015 vindt een man een duikerspak tussen de rotsen in Noorwegen. Er steken botten uit de zwemvliezen. De politie komt erbij, afdeling vermiste personen. Niemand kan uitvissen wie het lijk is. Tot de politie telefoon krijgt van collega’s uit Nederland. Ook zij vonden een skelet in een wetsuit.

Dit vormt het startpunt voor The Wetsuitman, een voorstelling die start als een detective, maar ergens heel anders uitmondt. Een nieuwe tekst van Freek Mariën (winnaar Taalunie Toneelschrijfprijs 2015), met drie straffe spelers: Robbert Vervloet (De Passant), Yinka Kuitenbrouwer (HonderdHuizen), Maxime Waladi (Le Chicon).

Spel: Yinka Kuitenbrouwer, Robbert Vervloet en Maxime Waladi
Tekst en regie: Freek Mariën
Kostuum en decor: Lotte Boonstra i.s.m. Timme Afschrift
Muziek: Jan-Sebastiaan De Geyter
Coaching: Carl von Winckelmann
Dramaturgie: Ruth Mariën
Lichtontwerp: Timme Afschrift
Techniek: Arne Claes
Productieleiding: Celine Vanhoutte
Productie: Het Kwartier ism Villanella
Coproductie: cc Mechelen
Met de steun van de Vlaamse Overheid, het Vlaams Fonds voor de Letteren
In samenwerking met ARSENAALLAZARUS, 30CC/Cas-Co, CollaGEproducties


Rataplan - Een Jihad van Liefde

Datum: dinsdag 18 februari 2020 om 13.30 uur
Doelgroep: 2de en 3de graad
Max. aantal leerlingen per voorstelling: 200
Prijs per leerling: € 5,00     
Speelduur: ongeveer 60 minuten

Rashif El Kaoui, Amara Reta en Hans Van Cauwenberghe maken een theaterstuk op basis van het boek Een Jihad van Liefde van Mohamed El Bachiri (opgetekend door David Van Reybrouck).

Mohamed El Bachiri verloor zijn vrouw bij de aanslagen in Zaventem en Maalbeek van 22 maart 2016. Zij kwam om in de aanslag in de Brusselse metro. Mohamed El Bachiri zelf werkt dan als chauffeur in de Brusselse metro. Hij praat in het boek over zijn jeugd in Molenbeek, de liefde voor zijn vrouw en zijn leven na de aanslagen. Als eerbetoon aan zijn vrouw buigt hij het leed dat hem is aangedaan op moedige en veerkrachtige wijze om in een boodschap van liefde en medemenselijkheid.

De getuigenis van Mohamed El Bachiri raakte heel veel mensen en kreeg aandacht in De Afspraak en in De Wereld Draait Door met meer dan 200.000 views op YouTube. De lezers van Een Jihad van Liefde raakten nog meer ontroerd.

De theaterbewerking zal dat niet minder doen. We zien Mohamed twijfelen, wroeten, bidden, zoeken. Vanuit zijn keuken kijkt hij terug, op de gebeurtenissen en op zijn leven dat hij weer op het goede spoor probeert te krijgen. Ondertussen gaat hij ook in dialoog over zijn identiteit. Hoopvol spreekt hij zijn ontwapenende en ontroerende boodschap van liefde en verzoening uit. Maar met wie praat hij hier de hele voorstelling over?

Een Jihad van Liefde (een uitgave van De Bezige Bij) verkocht ondertussen al meer dan 100.000 exemplaren en werd vertaald en uitgegeven in het Duits, Engels en Frans.

www.rataplanvzw.be

Spel en tekstbewerking: Rashif El Kaoui, Amara Reta
Regie en tekstbewerking: Hans Van Cauwenberghe
Decor en kostuum: Saskia Louwaard
Een productie van Rataplan in coproductie met Vlaams-Marokkaans Culturenhuis Darna en De Roma
Met de steun van district Borgerhout en de Vlaamse Gemeenschap


Theater van A tot Z - Romeo & Julia

Datum: dinsdag 12 mei 2020 om 13.30 uur
Doelgroep: 1ste graad
Max. aantal leerlingen per voorstelling: 200
Prijs per leerling: € 5,00     
Speelduur: 90 minuten

Romeo en Julia zijn verliefd. Hun families haten elkaar. Romeo kiest voor Julia. Julia kiest voor Romeo. En nu?

In 2006 creëerde Fast Forward een amateurproductie van Romeo en Julia, speciaal voor anderstaligen die Nederlands leren. Het werd een groot succes. In het hele land kon het gezelschap voor volle zalen optreden. Op het provinciaal toneeltoernooi van Vlaams-Brabant belandde de voorstelling in de categorie ‘uitmuntendheid’. Sindsdien ging er geen jaar voorbij of er vroeg wel iemand wanneer Romeo en Julia weer eens zou worden opgevoerd.

Nu, 13 jaar later, brengt Theater van A tot Z (ontstaan uit Fast Forward) het stuk eindelijk terug tot leven, deze keer met professionele acteurs. Het creatieve team van de originele productie werkt opnieuw samen: Peter Schoenaerts schreef de tekst, Dirk Van Vaerenbergh regisseert.

Romeo en Julia is geschikt voor anderstalige tieners en volwassenen die Nederlands leren, maar is ook een ideale gelegenheid om Nederlandstaligen met William Shakespeare te laten kennismaken. Kernwoorden van deze tijdloze voorstelling: speels, wervelend, ontroerend. Dit stuk belooft een knaller te worden.