Het Zuidelijk Toneel - De Bastaard

Datum: vrijdag 15 oktober 2021 om 10.30 uur (optie) en 13.30 uur
Doelgroep: 2de graad
Max. aantal leerlingen per voorstelling: 200 
Speelduur: nog niet gekend

Ik ben een bastaard, een halfbloed, een vuilnisbakkenras. Mijn X-chromosoom komt uit de Vlaamse Kempenklei, mijn Y-chromosoom uit het mulle Atlaszand.” Aan het woord is Rashif El Kaoui.
Samen met Ahmet Polat reconstrueren zij de route van Rashifs vader, die vanuit Marokko naar België reisde en uiteindelijk stierf in Zuid-Frankrijk. Een terugkeer naar een vader die hij amper heeft gekend. Ahmet gelooft dat een reis de beste stap zou zijn voor Rashif, om het bloed te begrijpen dat door hem vloeit. De reis vormt een ritueel, een poging een eigen plek te vinden in een wereld waarin zij als ‘bastaards’ niet gewild zijn.

Ahmet is wereldbekend als fotograaf en was fotograaf des Vaderlands, en documentairemaker. Rashif is schrijver, acteur en de man met de mooiste stem van Vlaanderen. Het resultaat: een roadmovie op scène waarin slam poetry, film, proza en vertelling elkaar afwisselen. Bastaard, een alternatieve avond voor hen geobsedeerd door zuiverheid. 

Piet Menu
In elk koningsdrama heb je de bastaard die ook zijn deel van de koek opeist. Altijd negatief geportretteerd. Wij herstellen dat beeld in ere want de toekomst is niet alleen aan de vrouw, ook zeker aan de bastaard.

 

Een productie van Het Zuidelijk Toneel door Rashif El Kaoui, Ahmet Polat en Michelle Samba
Tekst en spel: Rashif El Kaoui
Video en spel: Ahmet Polat
Muziek: Michelle Samba
Artistiek advies: Piet Menu
Eindregie: Lucas De Man
Foto: Ahmet Polat


Het Kwartier/Mariƫn & von Winckelmann i.s.m. De Studio - De gemoederen

Datum: dinsdag 19 oktober 2021 om 10.30 uur (optie) en 13.30 uur
Doelgroep: 3de graad
Max. aantal leerlingen per voorstelling: 250
Speelduur:  nog niet gekend

BURG een hand op een kont
is dat een misdaad?
JUST dat is een misdrijf
BURG maar is dat een misdaad? 
SPIN nu zijn we over woorden bezig
ECO wie zijn hand op wie haar kont?
BURG dat is allemaal meegerekend in de cijfers

Een vrouw wordt vermoord. Een man wordt beschuldigd. Maar daar stopt het niet. Het regent klachten. Rond een tafel zitten zes mannen. Zij moeten maatregelen nemen, voor het goed van de samenleving.

Regisseur Carl von Winckelmann en schrijver Freek Mariën van Het Kwartier slaan voor Incel Island de handen in elkaar met de straffe actrices van Compagnie De Kolifokkers. Zij spelen zes mannen die met de beste bedoelingen beslissingen nemen. Waarop alles totaal uit de hand loopt.

De gemoederen is een stuk over een kamer vol mannen en over ‘losbandige’ vrouwen die naar een eiland worden verbannen. Een voorstelling in het brandpunt van onze tijd: machtsmisbruik, bureaucratie, sociaal onrecht en scheefgetrokken, giftige man-vrouwverhoudingen komen samen in een dystopisch verhaal, geïnspireerd op waargebeurde feiten. Gekruid met humor en een flinke dosis girl power.        

Regie: Carl von Winckelmann
Tekst: Freek Mariën
Spel: Louise Bergez, Anna Carlier, Indra De Bruyn, Femke Platteau, Eleonore Van Godtsenhoven en Soraya van Welsenis
Kostuum en decor: Lotte Boonstra
Dramaturgie: Ruth Mariën
Productie: Het Kwartier & De Studio
Coproductie: Perpodium, Cie Cecilia & NTGent, CC Brugge, De Warande, 30CC
Lichtontwerp: Timme Afschrift

Met de steun van Taxshelter van de Belgische Federale Overheid, Literatuur Vlaanderen, de stad Leuven

©Lotte Boonstra


Theater Malpertuis - De Kleine Prins

Datum: dinsdag 30 november 2021 om 10.30 uur (optie) en 13.30 uur
Doelgroep: 1ste graad
Max. aantal leerlingen per voorstelling: 200
Prijs per leerling: € 5,00     
Speelduur:  nog niet gekend

Na een noodlanding in de woestijn ontmoet een piloot een kleine jongen. De jongen vertelt honderduit over de planeet waar hij vandaan komt, de bloem waarmee hij samenwoont en het gevecht dat hij levert met de zaadjes van de apebroodboom.

De Kleine Prins is een klassieker die je zoals elk goed sprookje aan steeds weer nieuwe generaties kunt doorvertellen. Maar het is niet louter een kinderboek. Schrijver Antoine de Saint-Exupéry schreef het verhaal toen hij in een hotel in New York verbleef, een jaar voor zijn dood. Het heeft er alle schijn van dat hij toen behoorlijk aan de grond zat en dat schemert door in de schriftuur. Naar het einde toe sluipt er een toon binnen die even poëtisch als diepzinnig is. De dialogen die de prins voert met zowel de vos als de slang zijn doortrokken van weemoed en levenswijsheid.

© Fred Debrock


STEVEN SOLO - PONG!

Datum: donderdag 03 februari 2022 om 10.30 uur (optie) en 13.30 uur
Doelgroep: 1ste graad
Max. aantal leerlingen per voorstelling: 250
Speelduur: 60 minuten

Steven Solo - alias Steven Ribus - is naast drummer en percussionist tegenwoordig ook een krak in het enkelspel en laat je op verbluffende wijze het avontuur beleven van een mysterieus pingpongballetje. Het onzichtbare balletje neemt je mee op ontdekkingsreis en laat het publiek kennismaken met verschillende percussie-instrumenten, zoals de xylofoon, bongo's, het drumstel en zelfs elektronisch slagwerk. Wanneer het balletje op een instrument botst ontstaat er plots muziek. Zo botst het balletje ondermeer op de tonen van Animals (Martin Garrix), The Bongosong (Safri Duo), Thunderstruck (ACDC), Ping Pong (Armin Van Buuren) en Billie Jean (Michael Jackson).

Zet je schrap voor deze knotsgekke voorstelling: een theatraal, muzikaal en virtuoos percussiespektakel. Een non-verbale muzikale voorstelling waar alles duidelijk wordt aan de hand van spel, gebaren en mimiek. PONG!, klinkt het niet, dan botst het!


De Mannschaft - JOHN & JANE

Datum: donderdag 28 april 2022 om 10.30 uur (optie) en 13.30 uur
Doelgroep: 2de en 3de graad
Max. aantal leerlingen per voorstelling: 200
Speelduur: 55 minuten

Na de eerdere succesvolle passages van LIV en DETHLEFF speelt De Mannschaft een nieuwe voorstelling: JOHN & JANE.

JOHN & JANE gaat over verdwalen in een veel te grote wereld, over iemand zijn, of niet, over bang zijn van alles, of toch veel.

Jane is een meisje van 15 jaar en ligt, zoals het cliché het voorschrijft, behoorlijk in de knoop met zichzelf. Elke ochtend als ze in de spiegel kijkt terwijl ze haar tanden poetst, stelt ze zichzelf de vraag ‘Wie ben ik?’. Door een bizar toeval, waar we hier niet over uitwijden, komt Jane in haar eigen hoofd terecht. Haar hoofd, waar tot haar grote verbazing iemand zit; John, die de machinerie in haar hoofd bedient. 

JOHN & JANE raakt de psyche aan van de mens, die met zijn beperkte kennis en met al zijn twijfels en angsten beslissingen probeert te maken in de hoop een gelukkig leven te kunnen leiden. Een thema dat in de puberteit een exponentiële dimensie krijgt, maar in ieder van ons speelt.

JOHN & JANE is een gevoelige, humoristische roadtrip door het hoofd van een jonge mens genaamd de puber. 

 

Concept, tekst en regie:  Stijn Van de Wiel en Michai Geyzen
Spel:  Lien Thys en Pieter-Jan De Wyngaert
Dramaturgie:  Bram Verschueren
Scenografie, lichtontwerp: Thomas Stevens
Technische leiding: Rens Planckaert
Beeld:  Charlotte Wouters
Met dank aan: de Warande Turnhout, Laika, De Studio en de Vlaamse Gemeenschap


© Stijn Van de Wiel