Tickets

Op zoek naar radicale waanzinnigheid, razen de spelers van Werktoneel door het oeuvre van de Nederlandse auteur Willem Frederik Hermans.

Sita droomt ervan een kinderboek te schrijven, met in de hoofdrol Beertje Bombazijn. Maar veel meer dan enkele korte versjes pent ze niet neer. Beslommeringen in het leven van haar dochter Parel en haar man Clemens houden haar weg van de typmachine. Ze verdrinkt in de stemmen van haar bonte buurtbewoners, haar eigen gedachten en de radio die onophoudelijk speelt op de achtergrond.

Na Solipsists  (2022) zet het Werktoneel, dat zijn KASK-alumni Jesse Vandamme, Louise Bergez, Lucas Van der Vegt, Joeri Happel en Lucie Plasschaert, hun onderzoek naar menselijk isolement voort. Waar bij Solipsists  het individuele bewustzijn in zijn verregaande subjectiviteit primeerde, heet het jonge, hypergetalenteerde theatercollectief ons nu welkom in het nihilistische universum van auteur Willem Frederik Hermans, bevolkt met figuren die samen zin proberen te geven aan de dagelijkse banaliteit, aan de werkelijkheid die een nauwelijks te vatten chaos geworden is.

Toen de gevierde auteur Willem Frederik Hermans in 1981 zijn roman Uit Talloos Veel Miljoenen  uitbracht, waren de meeste kritieken negatief. Het vervolg op Onder Professoren werd erg lauw ontvangen door de critici. Dik veertig jaar later trekt Werktoneel zich daar niets van aan. In hun nieuwe voorstelling wekken de vijf jonge makers de wrange en hilarische roman weergaloos tot leven. 

Gedragen door een soundscape gebaseerd op de ijdele radioprogramma’s die op eenzame uren de ether opvullen, vormt Gruis / aan de twijfel  een antidotum voor onze zelfverklaarde transparante en positieve samenleving en biedt het een kritiek op het krampachtige vooruitgangsoptimisme.

 

Spel & creatie: Louise Bergez, Joeri Happel, Lucie Plasschaert, Lucas Van der Vegt
Regie & concept: Jesse Vandamme
Dramaturgie: Kaatje De Geest
Decor- & kostuumontwerp: Chloé Wasselin-Dandre
Lichtontwerp: Dennis Diels
Geluidsontwerp & muziek: Laurens Mannaerts
Advies: Laurens Aneca


Prijzen

Basisprijs: € 18 / + 65: € 16 / EDC: € 13.5 / -26 jaar: € 9 / Vriendenpas: € 9

Locatie