Tickets

 film: Victoria Deluxe -  PASSAGE PYRENEEËN (om 19 uur)
‘Passage Pyreneeën’ vertelt het verhaal van acht jonge vrouwen van de jongerenwerking van het Gentse sociaalartistieke huis Victoria Deluxe. In de zomer van 2021 maakten ze een tocht langs de ‘Chemin de La Liberté’. Deze historische route werd tijdens de Spaanse burgeroorlog gebruikt door Spaanse vluchtelingen op weg naar Frankrijk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten duizenden Belgische vluchtelingen deze route dan weer richting Spanje, ook op weg naar veiligheid. Tijdens de tocht over de hoge en onherbergzame bergtoppen wilden de acht jonge vrouwen dichter bij de gevoelens van de vluchtelingen uit het verleden staan. Het werd een ontdekkingstocht naar hun eigen sterktes en zwaktes, te midden van de prachtige maar ruige natuur. Een intense ervaring waarbij ze zichzelf en elkaar beter leerden kennen, en ‘de vergeten geschiedenis’ van vele Belgische vluchtelingen konden verbinden aan hun persoonlijke levensverhaal. Sipan Hota en Jos Van Herreweghe maakten van de tocht deze pakkende documentaire.

Lezing: Tim Van Steendam & Dany Neudt - HELDEN VAN HET VERZET (20 uur)
In ‘De weg naar San Sebastian’ vertelt Tim Van Steendam het verhaal van twee Engelse piloten, en hoe ze vanuit België naar het ‘veilige’ Spaans Baskenland kunnen ontsnappen. Maar eigenlijk focust het boek op de figuur van Andrée De Jongh, een Belgische verzetsstrijdster die met haar medestanders van de Komeetlijn 288 piloten, 394 soldaten en een honderdtal burgers van diverse nationaliteiten naar Spanje kon smokkelen. ‘De weg naar San Sebastian’ is deel van het project ‘Helden van het verzet’, waarmee Tim Van Steendam en Dany Neudt eer bewijzen aan “gewone mensen die buitengewone dingen deden tegen de nazistische bezetting”. Tijdens de lezing hebben ze ook aandacht voor het interessante verzetsverleden van Ninove.

Helden van het verzet
Een dubbellezing: Heldendom (op 7 mei) en Helden van het verzet over een facet van de Tweede Wereldoorlog, dat lang onderbelicht bleef. De documentaire film ‘Passage Pyreneeën’ verbindt de verzetshelden van tachtig jaar geleden met de vluchtelingen van nu.

We bieden voor beide dagen een reductietarief aan:

Combi-ticket Heldendom (di 7 mei om 20 uur) + Helden van het verzet:
Basisprijs: € 10,00
Vriendenpas: € 8,00
+65 & EDC: € 7,50
-26 jaar: € 5,00


Prijzen

Basisprijs: € 7 / Vriendenpas: € 5.5 / + 65: € 5 / mindervaliden: € 5 / -26 jaar: € 3.5

Locatie