Een jonge vrouw rijdt met haar lief naar het zuiden van Frankrijk, een rit die ze vroeger jaarlijks met haar gezin maakte. Herinnering en heden lopen door elkaar, terwijl ze de weg zoekt in een donkere nacht.
als andreas niet
met fiets en al
het huis dat ik bewaakte
als een burcht
was binnengestormd
had ik hem er
misschien wel nooit ingelaten
uit schaamte
of uit voorzichtigheid
maar hij was er
en hij mocht blijven
ik wou dat hij bleef
Met ‘Faren’ schreef Ellis Meeusen een opmerkelijke en pakkende theatertekst, die ze samen met jong spelerstalent Milan Vandierendonck brengt.
Ze liet zich inspireren door de mythische liefde tussen Orpheus en Eurydice, maar vertelt een heel nieuw verhaal over mensen van nu.
Een verhaal over reizen en sterfelijkheid. Over licht in het duister. Over omkijken en tegelijkertijd vooruit reiken. En over waar naartoe, als je niet meer voor- of achteruit kan.
‘Faren’ wordt gepresenteerd in een unieke setting: een tot minitheater omgebouwde trailer.
Heen en weer tussen verleden en heden. In ‘Faren’ zijn het sprongen die je gretig volgt, en die je langzaam naar een heel herkenbaar verdriet brengen. Een mooie voorstelling die schommelt tussen monoloog en dialoog en een troostende schouder. (Fien Leysen, theatermaker)
Tekst: Ellis Meeusen
Spel: Ellis Meeusen en Milan Vandierendonck
Geluid: Lucas Derycke
Techniek: Aaron Bruyninckx of Tuur Decoene
Productie: CC De Steiger Menen i.s.m. Het nieuwstedelijk
Met de steun van de Vlaamse Overheid
Met veel dank aan Jan Dewyn, Franco Vandaele, Peter Anthonissen, Bart Bogaert, Kris Cuppens, Michael De Cock, Els Janssens, Isabel Leybaert, Yassine Ouaich, Sara Vertongen en Jan Van Camp
Melissa, of nee, Aïsha, of nee, toch Melissa, is iemand die twijfelt over alles, maar vooral over zichzelf. Die heeft geen idee wie ze is en wat ze met haar leven aan moet. Compleet de weg kwijt, verdwaald, van't padje af.
Melissa, enfin, Aïsha liegt heel haar leven bijeen. Niets is er echt aan. Of wel? Want wat is echt?
Wat is de waarheid?
Wie bepaalt de waarheid?
Hoe weten we dat zeker?
En is de waarheid van Melissa dezelfde als de waarheid van Aïcha?
In MELISSA NEE AÏSHA OF NEE TOCH MELISSA onderzoekt De Mannschaft de maakbaarheid van de waarheid, hoe ieder zijn eigen versie heeft van de werkelijkheid.
Over de waarheid niet willen of kunnen zien.
Over twijfel.
Of beter het gebrek aan te mogen twijfelen.
Over geloven in iets ook al is het misschien niet helemaal waar.
Een voorstelling over de creatie van de leugen.
Na de succesproducties LIV, DETHLEFF en JOHN&JANE maakt De Mannschaft een nieuwe productie voor jongeren.
Opnieuw met hetzelfde concept: een lekker stevig thema gebracht met veel humor en een taal die er boenk op is voor jongeren of iedereen die ooit jong is geweest.
We swear to tell the truth, the whole truth and nothing but the truth so help me God!
De waarheid is wat gij gelooft.
Concept, tekst en regie: Stijn Van de Wiel en Michai Geyzen
Spel: Silke Thorrez en Felix Meyer
Dramaturgie: Bram Verschueren
Lichtontwerp: Thomas Stevens
Muziek: Gode Kempen
Techniek: Rens Planckaert
Beeld: Chaw Chaw
Met dank aan CC ‘t Schaliken in Herentals
mijn keppeke
mijn kippeke
schattebout
gespuis
gij kieken
gij kriel
verdwijn
uit mijn huis
mijn zijdehoen
mijn schoon kalkoen
ge zoekt altijd ambras
gij kraaikop
gij kruiper
gij vuilnisbakkenras
Op een plek waar de gebraden kiekens de deur uitvliegen, leren een jongen die uit het nest is gevallen en een meisje dat vastzit in een gouden kooi elkaar kennen. De ene zwerft al jaren door de mallemolen van pleegzorg, de ander heeft een schijnbaar perfect gezin.
Beiden worden ze door hun primaire verzorgers aan hun lot overgelaten en beiden vinden ze dat ze veel hebben om over te klagen. Ondanks hun oorspronkelijke afgunst ontwikkelen de twee een innig kameraadschap en beseffen ze dat het leven voor niemand op rolletjes loopt. Ze sluiten een pact dat hen geen windeieren zal leggen.
Pobre Pollo geeft als muzikaal coming of age verhaal inzicht in de moeilijkheden van volwassen worden en het ontwikkelen van een eigen identiteit. Heeft hoe we als ei worden uitgebroed invloed op hoe we ons als kip gedragen?
Concept, tekst, spel en muziek: Tom Viaene en Anke Jochems
Coaching: Steven Beersmans
Kostuums: Amber De Saeger
Lichtontwerp: Gilles Pollak
Decor: Wannes Verhees
Choreografisch advies: Piet Van Dycke
Promobeeld: Wannes Cré
Scènefoto's: Rudi Schuerewegen
Met dank aan c o r s o, kunstZ, CC Sint-Niklaas en met de steun van Stad Antwerpen en Sabam for Culture.
9 uur – 12.30 uur (met korte pauze):
LEZING THEATERGESCHIEDENIS: VAN GRIEKSE TRAGEDIE TOT STAND-UP COMEDY
Een ontdekkingsreis voor de 3e graad doorheen 25 eeuwen theatergeschiedenis.
Aan de hand van een twintigtal film- en videofragmenten van voorstellingen komen chronologisch o.m. volgende stijlen, stromingen en genres aan bod:
Griekse tragedie, Commedia dell’arte, Shakespeare, Molière, opera, musical, Tsjechow, Brecht, psychologisch drama, absurd theater, vormingstheater, postmodernisme, minimalisme, multi-disciplinair theater, stand-up comedy etc.
Naast een overzicht van de (genre)kenmerken focust de lezing ook op de erfenis van de theatergeschiedenis. M.a.w. hoe vertaalt de theatergeschiedenis zich anno vandaag op onze podia? En wat zijn de sleutels om een moderne voorstelling te bekijken en te doorgronden?
De lezing is tevens een oefening in gericht luisteren en selectief noteren, en dus een voorbereiding op later hoger onderwijs.
Docent is dramaturg-regisseur Ed Vanderweyden.
14 uur – 15.30 uur:
THEATERVOORSTELLING “DE BEGINNELING”
Over herinneringen aan ‘de eerste keer’, over wel of niet ‘borderline’ zijn ,
over cool is out en woke is in, én … over de bouwstenen van een goed verhaal.
De vakantie aan zee verloopt voor Ben niet helemaal zoals hij zich had voorgesteld. Op een nacht duikt onverwacht een meisje op in zijn tent. ‘Hallo, ik ben Vonc,’ zegt ze, en ze gaat naast hem liggen. De rest van de vakantie laat Ben zich door haar op sleeptouw nemen.
Vonc is wild, onvoorspelbaar en sluw. Maar Ben vindt het heerlijk om van zijn ouders losgerukt te worden. Vol overgave stort hij zich in een romantisch en interactief avontuur waarbij hij- door de leugens (?) van Vonc - nogal wat kerven op zijn ziel krijgt.
Met: YORGO FONTAINE
via interactieve filmfragmenten met: Aafke Bruining, Judith Pellegrims, Dirk De Deken, Kristien Bosman, Dieter Dresselaars, Ivo Ceulemans
Tekst naar het boek van DIRK NIELANDT (uitgeverij thb)
Bewerking & Regie ED VANDERWEYDEN
Productie Tg WUIVEND RIET
Tijdens de voorstelling wordt door Ed Vanderweyden teruggekoppeld naar de voormiddaglezing en wordt verwezen naar genre-, structuur- en schriftuurkenmerken.
Naakte feiten is een theatervoorstelling over de gevaren en de gevolgen van sexting bij jongeren.
Het sturen van naaktfoto’s an sich is geen probleem en behoort tot de normale seksuele ontwikkeling van jongeren vandaag de dag. Wanneer deze foto’s echter in een bredere kring verspreid worden, dan wordt sexting een groot probleem. Onderzoek toont verder ook aan dat heel wat van de jongeren die een dergelijk foto ontvangt, die dan op zijn/haar beurt weer doorstuurt naar anderen.
Zoals steeds overgiet Deezillusie dit ernstige onderwerp met de nodige humor.
Nina is een meisje van 14 jaar dat verliefd wordt op Milan, een jongen uit haar school. Na enig heen en weer gechat worden zij een koppeltje. Na enkele pogingen, en onder druk van zijn vrienden, overtuigt Milan zijn vriendinnetje er van om naaktfoto’s van zichzelf door te sturen naar hem. Wanneer het ‘uit’ geraakt tussen de tieners, stuurt Milan de foto’s door naar enkele van zijn vrienden die ze op hun beurt ook weer naar een aantal andere jongeren doorsturen. Nina wordt plots aanzien als de slet van de school en krijgt weinig begrip van haar medeleerlingen; “Ze had die foto’s maar niet moeten maken. Eigen schuld, dikke bult!”