NIEUW: Voor de Show

interactief, digitaal spel als voorbereiding op jullie schoolvoorstellingen

Vanaf schooljaar 2023-2024 bieden wij ‘Voor De Show’ gratis aan aan leerkrachten van het lager onderwijs ter voorbereiding op de schoolvoorstellingen die je klas zal bijwonen.

‘Voor De Show’ is een interactief, digitaal spel om jouw leerlingen warm te maken voor de komende voorstellingen.
Tijdens één lesuur leren je leerlingen over theatercodes, krijgen een virtuele rondleiding in ons cultuurhuis en stelen zelf de show met creatieve opdrachten (tekenen, schrijven of uitbeelden). En dat alles met een minimale voorbereidingstijd.
In de klas start je het spel eenvoudig op via het digibord of via een laptop en een projector. Vanaf dan wijst theaterspookje Theo jou de weg.

Ongeveer twee weken voor de voorstelling ontvang je een link naar het theaterspel. Via deze link bepaal je de tijd die je wil en kan besteden aan het spel. Samen met de leerlingen speel je het spel, ontdek je ons cultuurcentrum via een 360 graden wandeling én leer je meer over de voorstelling.

Klaar voor de show? Tot binnenkort!

 

Meer info: www.voordeshow.be
Graag een demo? Tina geeft graag een korte demonstratie van het spel en de korte, gebruiksvriendelijke voorbereiding die er aan vooraf gaat.
Contact: tina.verbraekel@ninove.be

Promofilmpje Voor De Show


Griet Desutter & Brent Beukelaer - Ella en de mieren

Zoetie mist haar mama. Op de 1ste schooldag, of als er een monster onder haar bed zit. En ook als ze een goed rapport heeft, niet als ze een slecht rapport heeft. Maar vooral als ze wil weten of haar mama haar nog wel graag ziet.

“Als ik mijn mama mis, leg ik een plaatje op met de muziek van Ella Fitzgerald. Skap, wabbe die doe, skiboe wa hee!!! Dat vond mijn mama zo mooi. Dan is mijn mama er weer. Dan voel ik haar grote vleugels rond mij. Dan hoor ik haar weer vertellen. Het verhaal over Ella en de mieren.”

 

Aan het woord is een meisje dat, net zoals Ella Fitzgerald, haar mama verliest op jonge leeftijd. Om zichzelf te troosten legt ze de lievelingsplaatjes op van haar moeder: swingnummers en melancholische ballades van Ella Fitzgerald. Zo wekt ze zowel haar dansende mama als Ella Fitzgerald tot leven. De levens en gevoelens van het meisje en Ella vermengen. Elk hebben ze hun eigen verdriet en elk vinden ze veerkracht. Niet enkel herinneringen helpen daarbij, maar ook rituelen en bovenal muziek, dans en (imaginaire) vriendschap.

Ella en de mieren is een jazzy sprookje met veel muziek en dans voor iedereen vanaf 8 jaar. Over verlies en rouw, troost en veerkracht. Geïnspireerd op de muziek en het leven van Ella Fitzgerald, the first lady of song.

 

Met: Griet Desutter (tekst, spel, dans) en Brent Beukelaer (drums, gitaar, contrabas, zang)
tekst en regie: Walter Janssens
licht en scenografie: Kris Van Oudenhove 

 

 • Datum: vrijdag 18 oktober 2024 om 13.30 uur
 • Doelgroep: 3de graad
 • Max. aantal leerlingen per voorstelling: 200
 • Prijs per leerling: € 5,00     
 • Speelduur: 60 minuten

Kopergietery & Het Scheldeoffensief - Colors

Zwart
als zwarte pensen zijn
Zwart
als het verkoold stukje hout is
Zwart
als het voor mijn ogen is
Zwart
als de maansverduistering is
Zwart
als de bitterste koffie is
Zwart
als de nacht is
Zwart
als een klein zwart schaapje is
Zwaaaaaart
Zwaaaaaart
Zwaaaaaart
Zwaaaaaart

'COLORS’ toont het ware coloriet van een diverse groep spelers op scène. 
Acht ‘ikken’ in tachtig kleuren. Elke kleur met een eigen persoonlijkheid en identiteit. Net als jij.  Je hebt je eigen karakter, beweegt zoals alleen jij dat doet, denkt en voelt zoals geen ander dat kan. 

Als elke ‘ik’ voor een kleur zou staan, welke kleur zou jij dan zijn?
Witte druivengroen, middernachtzwart of fluo geel? 

En wat als jouw kleur niet wordt gezien? Ben je dan onzichtbaar of moet jouw kleur nog worden uitgevonden? 

In het muzikale ‘COLORS’ gaan de spelers – volwassenen, jongeren, mensen met en zonder beperking - op zoek naar wat kleur met ons doet. Hoe anders ze onderling ook lijken, elk van hen geeft kleur aan onze wereld. 

CONCEPT: Frank Dierens
SPEL: Marah Haj Hussein, Flor Van Severen, Julia Luna Dierens, Frank Dierens, Oskar Stalpaert, Julia Terryn, Billie Valcke, Sofie Verniers, Maurice Walschaerts
REGIE: Frank Dierens, Jitse Huysmans
MUZIEK: Geoffrey Burton
DRAMATURGIE: Matthias Velle
SCENOGRAFIE: Stef Stessel
KOSTUUMS: Valerie Le Roy
LICHT: Jeroen Doise
KLANK: Jonas De Wulf
DECOR & TECHNIEK: Koen Demeyere, Bart Van Bellegem, Kris Van Oudenhove
PRODUCTIELEIDING: Polien Demeulemeester
OMKADERING: Dominique Collet, An Van den Bergh
PRODUCTIE: Het Scheldeoffensief, KOPERGIETERY & KGbe
MET DE STEUN VAN de Vlaamse Overheid, de Stad Gent en de Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale Overheid

 • Datum: woensdag 27 november 2024 om 10.30 uur
 • Doelgroep: 1ste graad
 • Max. aantal leerlingen per voorstelling: 200
 • Prijs per leerling: € 5,00     
 • Speelduur: 60 minuten

Trailer Colors


Brutaal Jong - #RDKPJE

‘#RDKPJE’ is een muzikale theatervoorstelling, geïnspireerd op het alom bekende sprookje ‘Roodkapje’. BRUTAAL JONG maakt er een geheel eigen, eigentijdse, woke geïnspireerde, licht subversieve, verrassende en geestige versie van. Met zelfgeschreven liedjes!

Als Roodkapje koekjes gaat brengen naar grootmoe en mama voor de 1000ste keer zegt: ‘Op het pad blijven, hé, Roodkapje…!’, heeft ze daar echt geen zin meer in. Ze is nieuwsgierig naar iets anders. Ze verlangt ernaar een rol te spelen in een ander sprookje, waar ze niet enkel het lieve, mooie, koekjes brengende meisje is, maar ook slim en moedig kan zijn zoals de Jager, of zelfs sterk en gevaarlijk zoals de Wolf.

In ieder van ons zit een Roodkapje, een Wolf en een Jager. We kunnen allemaal mooi en lief zijn, maar ook slim en moedig, zelfs sterk en gevaarlijk. Of zelfs helemaal het tegenovergestelde…

Ontdek samen met de drie acteurs van BRUTAAL JONG (Lieve Cornelis, Steve De Schepper en Walter Janssens) hoe Roodkapje, de Wolf en de Jager zichzelf heruitvinden op hun gekke tocht naar avontuur en naar… tja: naar waar, eigenlijk? Naar de echte mensenwereld? Naar andere sprookjes? Naar zichzelf? …

Voor ‘#RDKPJE’ gaat de ploeg van BRUTAAL JONG, die eerder verraste en scoorde met de voorstelling ‘SSSST!’, door op zijn dynamische elan. Dit keer staat ook regisseur Walter Janssens mee op scène als speler/muzikant. Net zoals voor ‘SSSST!’ schreven ze een zeer behapbaar scenario in de directe taal die hen kenmerkt en ook nu weer gingen ze uit van de leefwereld van kinderen en hun soms bizarre maar voor hen zeer logische spelregels.


Concept, tekst, muziek en spel: Lieve Cornelis, Steve De Schepper en Walter Janssens
Regie: Walter Janssens
Eindregie: Anouk David
Vormgeving: Walter Janssens, Anouk David en Jan Mergaert
Kostuum: Anouk David en Inge Coleman
Lichtontwerp, techniek: Jan Mergaert
Met dank aan Minouche Van Laere, les ballets C de la B, EHVV Gent en Cultuur Gent

 • Datum: dinsdag 10 december 2024 om 10.30 uur (optie) en 13.30 uur
 • Doelgroep: 2de graad
 • Max. aantal leerlingen per voorstelling: 200
 • Prijs per leerling: € 5,00     
 • Speelduur: 55 minuten

Theater Tieret - Sonderlich en Zonen

Hier is ’t begonnen, meer dan 100 jaren terug. Hierbinnen, op dit eigenste plekske, onder uw voeten. Doe de deur dicht en zet uw oren open want we gaan ’t u vertellen, precies zoals ’t gebeurd is.

‘Sonderlich’ noemden ze hem, met de ‘s’ van scheert-u-weg, stank-voor-dank en suikerbrood-op-sjabbat. ’Sonderlich’, zo noemden ze hem, ons vader.

Kruip maar dicht tegen elkaar en warm u aan zijn verhaal. Een verhaal van hier tot ginder en terug, vol zelf gepookt vuur en met de geur van ongedesemd koekebrood. Ge zult het niet geloven, net als iedereen voor u, en toch. Toch is ’t precies zo gebeurd, erewoord, op het hoofd van ‘Sonderlich’, onze vader.

Op algemene vraag, na ruim 250 voorstellingen (2016-2019) en alleen maar laaiendenthousiaste reacties, hernemen we eindelijk deze wondermooie voorstelling die o.m. te zien was op Theater Aan Zee, Krokusfestival en in Duitsland (Westwindfestival – Penguin Days) de jury- én publieksprijs won!

SONDERLICH EN ZONEN vertelt, op een handgeknoopt muzikaal tapijt vol hartverwarmende klezmer-balkan-muziek, de fantastische familiegeschiedenis van een clan bohemiens, op zoek naar een eigen plek.

 

Van en met: Laurian Callebaut (spel), Elke De Meester (live-muziek), Joost Van den Branden (spel en scenario)
Poppen: Patrick Maillard
Scenografie en decor: Pat Riské

 

 • Datum: donderdag 16 januari 2025 om 10.30 uur (optie) en 13.30 uur
 • Doelgroep: 2de graad
 • Max. aantal leerlingen per voorstelling: 100
 • Prijs per leerling: € 5,00     
 • Speelduur: 55 minuten

Dempsey Hendrickx & KOPERKWINTET BRASSERY - Tijger! Tijger!

Iedereen heeft weleens gehoord van Mowgli. Mowgli van de Wolvenhorde. Zijn verhaal werd neergeschreven in fantastisch mooie boeken. Er werden films over hem gemaakt. Tekenfilms. Zelfs een toneelstuk.

Mowgli … Het mensenkind dat opgevoed werd door de wolven. Dat les kreeg van Baloe, de bruine beer. En van Bagheera, de zwarte panter. Dat stiekem een uitstapje maakte naar Bandar Log, gevangen genomen werd door het apenvolk om vervolgens bevrijd te worden door Ka, de slang. Mowgli die het op de Raadsrots aan de stok kreeg met Sherekahn, de gestreepte tijger, en er zich zo meteen een vijand voor het leven mee op de nek haalde. Mowgli die daarna de Raadsrots verliet en de jungle de rug toekeerde om bij het mensenvolk te gaan leven.

Maar daar stopt het meestal … dat verhaal. Daar stoppen de films, de boeken, het toneelstuk. Maar het verhaal was nog niet afgelopen.

Want wat gebeurde er met Mowgli, nadat hij de Raadsrots verlaten had en zich onder de mensen wou begeven? Dat kom je misschien wel te weten in Tijger! Tijger!, de nieuwste voorstelling van Koperkwintet Brassery en het vervolg op Mowgli van de Wolvenhorde.

Tijger! Tijger! wordt opnieuw een eigenzinnige muzikale vertelling. Altijd spannend, verrassend en af en toe ook behoorlijk grappig. Vijf muzikanten ‘blazen’ het verhaal leven in. Marijke van den Acker maakte prachtige tekeningen die het verhaal niet enkel illustreren, maar het meteen een gevoelsmatige ondersteuning bieden. En ‘held’ van dienst, meesterverteller Dempsey, vertelt zoals alleen meestervertellers kunnen vertellen.

Heel benieuwd of dit verhaal ook goed zal aflopen.

 

verteller: Dempsey Hendrickx
muziek: Koperkwintet Brassery o.l.v. Marc Goris
tekst en regie: Jos Dom 
tekeningen: Marijke van den Acker 
 

 • Datum: donderdag 13 februari 2025 om 10.30 uur (optie) en 13.30 uur
 • Doelgroep: 3de graad
 • Max. aantal leerlingen per voorstelling: 250
 • Prijs per leerling: € 5,00     
 • Speelduur: 60 minuten

Tina Maerevoet - Lift-off

2025-2026
Dan is het zover!
De eerste vrouw op de maan.
En iedereen zal kijken.
Met een verrekijker.
Of achter hun computer.
Er zullen beelden van gemaakt worden.
Met meeslepende achtergrondmuziek.
Om het spannend te maken.
Maar dat is niet nodig.
Het is al spannend.
Want weet je nog die andere vrouw, die lerares.
Dat ging mis.
Deze keer wordt het anders!

Lift-off is een tot de verbeelding sprekende, absurde, visuele voorstelling voor 6+. Een space-iale performance over dromen waarmaken, missie missen, loslaten & zelfvertrouwen. Twee vrouwen en een man maken zich klaar voor de maan. Elk van hen om een heel andere reden.

tekst en spel: Pieter-Jan De Wyngaert, Tina Maerevoet en Daisy Van Praet
techniek: Daniëlle Van Riel

 • Datum: donderdag 3 april 2025 om 10.30 uur (optie) en 13.30 uur  
 • Doelgroep: 1ste graad
 • Max. aantal leerlingen per voorstelling: 250
 • Prijs per leerling: € 5,00     
 • Speelduur: nog niet gekend