Trailer - Vuur

Tickets

Vuur kruipt onder je huid. De eerste speelreeksen van deze indringende voorstelling over verlies en verwerking lieten niemand onberoerd.

23 januari 1974. Er breekt brand uit op het college van Berkenbos, Heusden-Zolder. Drieëntwintig jongens in de slaapzaal van het internaat laten het leven. Niet enkel de regio, maar het hele land wordt in diepe rouw gedompeld.

Theatermaker Christophe Aussems interviewde 41 jaar later overlevenden, hulpverleners en nabestaanden van de ramp. De afgelopen tien jaar bouwde Christophe een rijke expertise op in voorstellingen op basis van research, veldwerk en interviews. Die speelden vaak op bijzondere locaties, meestal in de gemeenschap waar de feiten zich afspeelden. In Vuur reconstrueert hij het pijnlijke verleden, en onderzoekt hij hoe deze traumatische gebeurtenis nog nazindert in het heden. Hoe geef je acuut verlies een plaats? Hoe bepaalt zo’n ramp je verdere leven? Hoe geef je er betekenis aan? Hoe maak je verdriet leefbaar? En waar haal je hoop als net dat wat hoop gaf, genadeloos werd weggenomen?

Acteur Jonas Van Thielen (Ten oorlog, De leeuw van Vlaanderen, Groupe Diane) is een krak in transformeren, maar zet zijn talent in Vuur subtieler en dus meeslepender dan ooit in. Huismuzikant Bert Hornikx (HRNS, Astronaute) en Astronaute-frontvrouw Myrthe Luyten (Astronaute, Mad about Mountains) brengen live muziek die soms snijdt, maar des te vaker troost.

Vuur is onderdeel van het tweeluik Water & Vuur. De vlotramp van Godsheide was het vertrekpunt voor Water (Suze Milius).

Met bijzondere dank aan alle geïnterviewden.

Vuur spreekt met die langzaam insluipende ontroering die we lang niet hebben ervaren in theater.”  (Wouter Hillaert in De Standaard ****)

"Vuur leidt alle aanwezigen samen langs een spoor van woede en onmacht, naar een voorzichtige vorm van loutering. Het is een gedeelde ervaring om niet snel te vergeten." (Evelyne Coussens in De Morgen ***1/2)

In transformeren is hij een krak, die Van Thielen.(…) Maar hij zet zijn talent hier subtieler en daardoor indrukwekkender in dan ooit.” (Els van Steenberghe in Knack Focus ****)

 

Regie & tekst: Christophe Aussems

Spel: Jonas Van Thielen

Muziek: Bert Hornikx & Myrthe Luyten

Dramaturgie: Alexander Schreuder

Tekst & dramaturgie: Els Theunis

Muziekdramaturgie: Adriaan Van Aken

Kostuum: Jorine van Beek

Geluidsontwerp: Stefan De Reese

Lichtontwerp: Kishan Singh

Artistieke feedback: Stijn Devillé

 


Prijzen

Basisprijs: € 14 / Reductie: € 13 / -26 jaar: € 7 / Vriendenpas: € 7

Locatie