Tickets

“Ik wil me met de belachelijke trekjes van de mensheid bezighouden en de tekortkomingen van de wereld theatraal aangenaam verbeelden”, aldus Molière.

Reden genoeg voor een ploeg rasacteurs – verzameld uit Olympique Dramatique, STAN, ARSENAAL/ LAZARUS, Dood Paard en NTGent – om opnieuw in Molières werk te grasduinen en er een nieuwe voorstelling mee te maken. Stijn Van Opstal, Kuno Bakker, Damiaan De Schrijver, Jolente De Keersmaeker, Els Dottermans, Willy Thomas en Frank Vercruyssen, dat is de ploeg die samen aan de slag gaat met het oeuvre van Molière.

Staan zeker op het programma: Le Bourgeois gentilhomme (1670), waarin Molière spot met een rijke burger die het gedrag van de adel wil imiteren en L’Avare (1668), een tragikomedie over gierigheid, machtswellust, hebzucht, waarheid en leugen, die bol staat van de absurde financiële en morele deals waar we elkaar mee bestoken.

STAN kent het werk van Molière bijzonder goed. Eerder maakte het spelerscollectief al het succesvolle Poquelin (2004), een voorstelling gebaseerd op een aantal stukken van Molière, waaronder Le Médecin malgré lui, Sganarelle en Le Malade Imaginaire. De voorstelling toerde uitgebreid in een Nederlandstalige én een Franstalige versie. En smaakte duidelijk naar meer. Op naar Poquelin II.

"In Poquelin II spelen de acteurs met ironische distantie en pretentieloze overdrijving. Daardoor maakt de voorstelling zichzelf enigszins onschadelijk en staat of valt ze met de humor. Maar dat is niet erg als je werkelijk alle schuiven opentrekt. Kat- en muisslapstick! Opzichtige terzijdes! Misverstanden! Huwelijken! Bovendien gebeurt dat met zo'n aanstekelijk spelplezier dat zelfs de grootste zuurpruim in een lachkramp schiet. (...) Nee, weinig mis met deze Molière. Een lekker ouderwetse dijenkletser." (Gilles Michiels in De Standaard , 13 november 2017)

"Maar het zijn vooral de acteurs zelf die van Poquelin II een goed stuk maken. Misschien houden we wel van Van Opstal en co. Om het ritme dat ze in hun woorden leggen. Om het ongelooflijke talent dat ze hebben. En door de mensen van wie we houden, laten we ons makkelijk overtuigen. Dat wist Molière 300 jaar geleden al." (Magali Degrande in Het Nieuwsblad **** , 13 november 2017)

"Stan verplaatst ons naar het rumoerige theater van de 17de eeuw, toen acteurs niet op een overdrijving meer of minder keken, tot jolijt van het publiek." (Pieter T'Jonck in De Morgen **** , 14 november 2017)

 

Tekst: Molière (o.a. ‘L’avare’ en ‘Le Bourgeois Gentilhomme’)

van en met: Kuno Bakker, Els Dottermans, Willy Thomas, Stijn Van Opstal, Jolente De Keersmaeker, Damiaan De Schrijver en Frank Vercruyssen

lichtontwerp: Thomas Walgrave                              

productie en decor: tg STAN

coproductie: Toneelhuis/Olympique Dramatique, NTGent, Dood Paard en ARSENAAL/LAZARUS


Prijzen

Basisprijs: € 14 / Reductie: € 13 / -26 jaar: € 7 / Vriendenpas: € 11.2

Locatie