Trailer

Tickets

Satire waarin het lot van een jonge acteur tussen de saucissen en de roquefort wordt beslecht. Licht als een lentebries.

De Schpountz (1936) is een onnozele farce en een ode aan de toneelspeler in 57 scènes en 34 personages, waarin het onbegrip tussen een jonge artiest met een dikke nek en een hardwerkende kleine middenstander tussen de roquefort en saucissen wordt beslecht.

De Schpountz is oorspronkelijk een filmscenario, een waterval van personages en ijzersterke dialogen, ditmaal gesitueerd in het artistieke milieu, waar Marcel Pagnol (Frankrijk, 1895-1974) met veel ornaat de kracht van de komedie verdedigt.

Comp.Marius maakt een bewerking voor vijf spelers en een minimum aan decor of rekwisieten.

De Schpountz vormt de afsluiter van de Pagnolcyclus van Comp.Marius die in 1999 een aanvang nam met Marius en later werd uitgebreid met Nagras (2000), Fanny en César (2001) en Manon en Jean (2006).

Comp.Marius creëerde deze voorstelling in openlucht en bij daglicht. In 2020 wordt De Schpountz als zaalvoorstelling gespeeld. Na de voorstelling trakteert Comp.Marius het publiek een glas champagne, om Schpountz’ happy end te beklinken.

“De humor zit op verschillende niveaus. (...) Een hoog Commedia dell’arte-gehalte." (De Morgen)

 

Vertaling en bewerking: Waas Gramser, Kris Van Trier

Spelers: Waas Gramser, Kris Van Trier, Koen Van Impe, Frank Dierens, Maaike Neuville


Prijzen

basisprijs: € 14 / Reductie: € 13 / -26 jaar: € 7 / Vriendenpas: € 7

Locatie