Tickets

Het Vlaams Radio Koor is een professioneel kamerkoor met een lange traditie. Het werd opgericht in 1937 door de toenmalige omroep (NIR) en evolueerde van een studio-ensemble naar een top concertensemble.

 

Het koor werd ondermeer geleid door Vic Nees, Johan Duijck en Bo Holten.

 

Hervé Niquet nam de leiding van het koor in 2011. Deze flamboyante en wereldwijd vermaarde dirigent noemt het Vlaams Radio Koor een diamant en plaatst het ensemble in de Europese top 3. Niquet werkt met het koor aan een herkenbare klank en plant uiteenlopende projecten, van onbekende parels uit de Franse romantiek tot hedendaagse muziek en Vlaamse premières.

 

Franse religie en flair
Wie de naam Charles Gounod hoort, denkt spontaan aan de opera’s die hij schreef: Faust en Romeo et Juliette. Maar zijn invloed reikt een pak verder dan dat... In dit programma zet het Vlaams Radio Koor Gounod in de schijnwerpers, en laat zijn muzikale erfgoed schitteren.

In 1839 wint de jonge Gounod de Prix de Rome, één van de belangrijkste prijzen voor jonge Franse componisten in de 19de eeuw. De laureaat van deze prestigieuze wedstrijd krijgt de kans om in de Villa Medici in Rome te verblijven, er nieuwe, inspirerende contacten te leggen en de eigen compositorische stijl verder te ontwikkelen. Voor Gounod is het verblijf in Italië een openbaring die zijn verdere leven bepaalt. Tijdens een bezoek aan de Sixtijnse kapel – Gounod is diepgelovig – hoort hij de polyfonische muziek van Palestrina. De indruk die deze 16de -eeuwse componist op hem nalaat is enorm, en vanaf dan hoorbaar in heel zijn (vooral religieus) oeuvre. Hoewel critici soms beweren dat zijn sacrale werken kopieën zijn van Palestrina, slaagt Gounod erin om de Franse muziek van de Italiaanse en Duitse invloeden te ontdoen, de ware boodschap van het geloof terug zin te geven en oppervlakkige muzikale effecten voorgoed te bannen.

 

Daarnaast weet Gounod ook een brug te slaan tussen het verleden en de toekomst: hij heeft een grote impact op de volgende generatie componisten en plaveit de weg voor jonge goden als Gabriel Fauré, en later Claude Debussy en Maurice Ravel. Zij waarderen vooral Gounods zuivere vakmanschap, zijn delicaat sentiment en zijn gave om orkestrale kleuren en lyrische charme te integreren. Bovendien erven ze zijn typische Franse fijngevoeligheid en zijn aristocratische smaak – wat Gounods muziek zo tijdloos maakt.

Hervé Niquet:  dirigent

François Saint Yves: orgel

 

Programma:

Charles Gounod – Messe Vocale

Palestrina/Charles Gounod – Paucitas Dierum

W.A. Mozart/Charles Gounod – Ave Verum

Charles Gounod – Agnus Dei

J.S. Bach/Charles Gounod – Parce & Hosanna sur un choral et une fugue de Bach

Charles Gounod – Les sept dernières paroles de notre Seigneur


Prijzen

Basisprijs: € 16 / Reductie: € 15 / -26 jaar: € 8 / Vriendenpas: € 12.8

Locatie